Quinten Heremans | Loodgieter en Sanitair

View Original

Maakt uw verwarming of cv ketel steeds een kloppend, trillend of suizend geluid?

Hoort u geluiden komen van uw verwarming of cv-ketel? Dan kan dit wanneer u probeert te slapen op de zenuwen werken. Maar van waar komen deze geluiden en nog belangrijker wat kan u eraan doen? Dit overlopen wij graag met u hier. Natuurlijk kan u ons ook meteen contacteren zodat wij u gericht verder kunnen helpen.

Er kunnen een aantal verschillende oorzaken aan de basis van het kloppend, tikkend of suizend geluid liggen. Voor deze verschillende oorzaken zijn er ook andere oplossingen.

Tikkend geluid in de verwarmingsleidingen

Ruis of een tikkend geluid in de cv-leidingen? Een vaak voorkomende oorzaak hiervan is lucht in de verwarmingsleidingen. Door de lucht dat verzameld zit ontstaan deze geluiden op verschillende plaatsen.

Hoe kan u opsporen waar het geluid vandaan komt? Het is niet altijd gemakkelijk de oorzaak van het geluid te ontdekken. Wat kan u doen? Het verstandig om de radiatoren te ontluchten met een ontluchtingssleutel.

Het stappenplan:

  • Zet alle radiatoren aan op een hoge temperatuurstand.

  • Schakel de centrale verwarming uit. Wacht 10min en laat alle radiatoren afkoelen. Zodat er geen circulatie van warm water is en de lucht zich op één plek kan verzamelen.

  • Ga naar de radiator die zich het dichtst bij de ketel bevindt en draai de radiatorkraan dicht.

  • Draai het ontluchtingsventiel open naar links, om de radiator te ontluchten.

  • Komt er geen lucht, maar water uit? Draai het ventiel dan weer dicht.

  • Herhaal bovenstaande stappen voor elke radiator.

  • Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan mag je de cv-ketel weer inschakelen en alle radiatorkranen weer open draaien.

Controleer hierna de waterdruk in de cv-ketel. Bij een te lage druk is het nodig om de ketel bij te vullen. De waterdruk moet tussen 1,5 en 2 bar liggen.

Daarnaast kunnen verwarmingsleidingen uitzetten en krimpen door het warme water dat hierdoor stroomt. Op de plekken waar de buizen met beugels zijn bevestigd aan de muur kan dit gaan knellen. En dit kan voor een kloppend of tikkend geluid zorgen.

Wat kan je hieraan doen?

  • De verwarmingsketel trager laten opwarmen.

  • Draai de beugels iets losser zodat de verwarmingsbuizen meer ruimte hebben.

  • Voorzie de bevestigingsbeugels van rubber voor het tikkend geluid tegen te gaan.

Maakt de CV ketel geluid?

Komt er een bonkend geluid uit de verwarmingsketel? Dit kan gebeuren wanneer de ketel opwarmt maar zijn warmte niet meer goed kwijt kan en het water niet goed kan wegstromen. Hierdoor ontstaat er een druk dat te hoog wordt wat een bonkend geluid met zich meebrengt. Probeer hierbij eerst alle radiatoren open te zetten. Is het geluid nog niet verdwenen? Dan kan u best een cv-expert opbellen om de verwarmingsketel na te kijken.

Hoort u een fluitend of piepend geluid uit de verwarmingsinstallatie? In de cv-ketel kan er een vernauwing ontstaan door bijvoorbeeld kalk of een afvoer die verstopt zit. Er ontstaat dan een fluitend/piepend geluid wat u kunt vergelijken met het een geluid van een fluitketel. Hiervoor kunt u een waterverzachter zetten. Of een expert dient de warmtewisselaar proper te maken of te vervangen.

Het is dus belangrijk om je cv-ketel goed te onderhouden om vreemde geluiden te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Een regelmatig cv-ketel onderhoud zorgt voor een optimale werking van uw verwarmingsinstallatie en zorgt dat u steeds verzekerd bent van het behoud van de fabrieksgarantie. Mogelijke problemen worden dan steeds correct en vakkundig hersteld zodat er geen aanhoudende problemen of grotere problemen ontstaan.

Contacteer ons, loodgieter Heremans, voor het onderhoud van uw ketel in Brecht en omstreken. Wij helpen u steeds graag verder!