Lekkage? Wat doen bij een lek?
Heb je mogelijk een lek? Lekt je kraan, lekt je boiler, zie je vochtplekken ontstaan, reuk je een muf geurtje of merk je plots een groot waterverbruik op? Indien er een waterlek geconstateerd is, is het best zo snel mogelijk in actie te schieten om de schade te beperken.
In deze blog overlopen we de mogelijke oorzaken en gevolgen van een lekkage. En geven we een stappenplan mee zodat je zeker weet wat je kan doen bij een lekkage.
De oorzaken van een lekkage
Een waterlekkage kan verschillende oorzaken hebben en op diverse locaties in jouw woning plaatsvinden. Zo kan je een lek in de badkamer hebben, aan het dak, in de kelder, de muur of vloer.
Lekkage-problemen kunnen ontstaan door onprofessionele installaties van sanitaire voorzieningen zoals een slecht gemonteerde toilet, douche, waterleiding, afvoerbuis en de leidingen van de centrale verwarming. Waterlekkages kunnen ook ontstaan door ouderdom of nalatig onderhoud. Bijvoorbeeld bij waterleidingen of afvoerbuizen die versleten, beschadigde of gesprongen zijn.
Wat zijn de gevolgen van een waterlek
Een lekkage kan heel wat gevolgen met zich meebrengen. Waterschade kan zorgen voor loskomend behang of schilderwerk, een muffe geur, het aantrekken van ongedierte en de vorming van vocht- en schimmelplekken in de woning. Dit is niet alleen moeilijk om te verhelpen maar ook onhygiënisch en schadelijk voor jouw gezondheid. Naast deze onaangename gevolgen kan het ook voor ernstige schade zorgen aan de constructie van jouw woning (schade aan het houtwerk, stucwerk, etc).
Stappenplan voor het constateren van een lek
Weet jij wat te doen bij een lekkage? Wij geven je hier graag een stappenplan mee wat je kan doen bij een mogelijke lekkage.
Het water afsluiten
Ben je niet zeker of je met een lek te maken hebt? Schrijf dan ‘s avonds de stand van de watermeter op. Sluit het water af (dus geen gebruik van wasmachine, afwasmachine of toiletten doorspoelen,… ). Schrijf ‘s ochtends opnieuw de stand van de watermeter op. Vergelijk deze standen. Zijn ze anders? Dan heb je wellicht een lek.
Al zeker dat je een lek hebt? Sluit dan nog steeds eerst het water af! Door de watertoevoer te stoppen, voorkom je dat het waterlek nog erger wordt.
2. Schakel de elektriciteit en gas uit
Als er veel water ligt, moet je ook de elektriciteit en gastoevoer uitschakelen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zorg wel dat dit op een veilige manier gebeurt en schakel eventueel een professional hiervoor in.
3. Identificeer de bron
Het is niet altijd even gemakkelijk om de bron van een waterlek te achterhalen. Aangezien deze overal kan liggen. Echter heb je een aantal bekende ‘daders’ van lekkages die je al kan nakijken. Bekijk zeker de wasmachine, vaatwasser, alle kranen en toiletten.
4. Verwijder het zichtbaar water en zorg dat alles snel opdroogt
Hoe langer het water van een lekkage in je huis blijft, hoe meer schade het kan veroorzaken! Gevolgen van een lekkage, zoals schimmels kunnen al binnen 24-48 uur na het waterlek ontstaan. Indien er zichtbaar water is, verwijder dit en laat alles opdrogen. Gebruik een dweil of een waterstofzuiger om al het water op te zuigen. Vervolgens is het belangrijk om er voor te zorgen dat alles goed en snel opdroogt. Open hiervoor alle ramen zodat de vochtigheid uit het huis kan. Verwijder alle natte meubels en laat apparaten en stopcontacten aan de lucht drogen. Controleer je muren. Materialen zoals gips die nat zijn, moeten helaas vervangen worden.
5. Schakel een professional in voor lekdetectie en het lek te herstellen
Indien je te maken hebt met een lek, komen wij graag spoedig bij je langs! Wij gaan het lek detecteren zonder beschadiging. Wij sporen het lek op bij waterleidingen, afvoerleidingen, verwarmingsbuizen en riolering door middel van geavanceerde apparatuur. Zo worden de lekkages duidelijk aangegeven en weten wij exact waar wij te werk moeten zonder al te veel sloop- en breekwerk.
P.S. Wist je dat? Jouw verzekeraar vergoedt in bijna alle gevallen de kosten van een lekdetectie!
Een lekkage laten opsporen en herstellen
Heb jij hulp nodig bij het vakkundig laten verhelpen van een lekkageprobleem of bij het opsporen van een lekkage? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Loodgieter Heremans Quinten kan als loodgieter- en installatiespecialist je ook helpen om toekomstige lekkages te voorkomen door een professionele installatie en reparatie van nieuwe leidingen, sanitair of centrale verwarming.
Loodgieter Heremans Quinten bedient graag onderstaande gemeenten: Brecht, Wuustwezel, Kalmthout, Essen, Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Antwerpen, Wijnegem, Wommelgem, Schilde, Ranst, Zandhoven, Zoersel, Malle, Rijkevorsel, Hoogstraten, Merksplas, Beerse, Lille, Vosselaar, Vorselaar, Grobbendonk,..